Postul – un obicei sanatos sau doar un obicei…
Pentru mine, cuvantul POST, pentru o perioada lunga de timp, a fost asociat cu posturile religioase de peste an. Stiam doar ca nu trebuie sa mananci carne si produse de origine animala in acea perioada, sa faci fapte mai bune, sa mergi la impartasanie si… cam atat.
De la o matusa de-a mea, am invatat ca exista si altfel de post. Ea l-a facut un obicei de viata… 2 zile in saptamana nu manca nimic, bea doar apa: miercuri si vineri. Dar, cumva, ea il lega tot de obiceiurile religioase.
Ulterior am mai cunoscut/citit si despre alti oameni care aveau acest obicei. Un lucru interesant pe care l-am observat este faptul ca 95% din persoanele care au practicat postul in mod regulat in viata sa, s-au bucurat de o stare de sanatate mult mai buna si de batranete activa si longeviva.
Peste ani de zile, scufundandu-ma tot mai adanc in studiile despre nutritie si legile de functionare a corpului nostru, am remarcat ca cuvantul si procesul de POST este mentionat in absolut toate materialele de specialitate ca o metoda de vindecare naturala, ca un obicei de mentinere a sanatatii, ca ceva esential si absolut vital pentru sanatatea celulelor noastre.
Deci, daca esti cu adevarat in cautarea de a cunoaste si a descoperi acele cai naturale de vindecare a organismului, te invit sa citesti in continuare despre una dintre ele… fundamentala, eliberatoare si absolut exceptionala prin trairile si intelegerile care ti le ofera – POSTUL
Pentru inceput hai sa clarificam notinunea de post pentru ca foarte multi o confunda, asa cum o faceam si eu de altfel.
Cuvantul post – apropo, acest lucru este remarcat chiar si in Biblie – este descris ca lipsa de mancare. Deci, o perioada de timp cand nu se mananca nimic din alimente. Se bea doar apa!
Postul negru, este o perioada de timp cand nu se mananca nimic si nici nu se bea apa. Deloc!
Deci, POSTUL – este fara mancare si doar cu apa. Iar POSTUL NEGRU – este fara mancare si fara apa!
Ceea ce stim marea majoritate dintre noi, in ziua de azi, despre posturile religioase, unde nu se mananca mancare de origine animala, dar in schimb se abuzeaza de tot felul de alte alimente pe baza de soia, cu conservanti si potentiatori de gust…, acela nu este postul descris in Biblie. Dupa mine – este o dieta fara proteine animale pe o perioada de timp.
Dar haideti sa revenim la notiunea de post care este descrisa in Biblie… perioada cand nu se mananca nimic, deoarece anume despre acest post voi vorbi in continuare!
Toate pasajele din biblie, unde se mentioneaza ceva despre post, sunt descrise ca o practica care smereste si curata atat sufeltul cat si trupul in fata lui Dumnezeu!
Iti spun sincer, niciodata nu m-am gandit ca partea cu curatarea trupului are loc in modul cel mai direct si atat de profund… si hai sa-ti spun de ce spun asta…
Trebuie sa stii, in primul rand, ca organismul nostru functioneaza dupa niste reguli, legi, principii… spune-le cum vrei… lucrul cel mai important este ca daca incalci aceste legi, nu ai cum sa te bucuri de o stare de sanatate buna si de o viata longeviva.
Iar postul – perioadele de pauza de la mancare, vreau sa-ti spun ca fac parte din acele legi de functionare ale organismului… si daca mai exact – este inclus in legea detoxifierii sau curateniei. (Informatii mai multe, generale despre importanta detoxifierii poti citi aici).
Deci, ce se intampla in corpul tau atunci cand faci o pauza de la mancare de 12h sau 24h, sau 48h prin post doar cu apa?…
- Pentru inceput apare acea senzatie de foame, normala la prima vedere si totusi nu prea. Stii ca din 8 senzatii de foame 7 in realitate sunt de sete? Deci, la prima senzatie de foame este momentul cel mai potrivit sa incepi sa bei apa. La urmatoarea senzatie de foame tot cu apa ii dai. Si asa vei ajuta organismul, in momentele de sete, sa-ti ceara apa si nu mancare. Cu ocazia aceasta vei incepe sa inveti si tu sa fii atent la libajul corpului tau.
In ziua de azi, din cauza obiceiurilor alimentare pe care le avem, marea majoritate a oamenilor maturi, mananca de sete si nici intr-un caz nu de foame.
Din pacate si copiilor le dam peste cap acel proces de intelegere corecta a propriului organism. - Multe persoane, daca nu mananca la prima sau a doua senzatie de foame, li se face rau: ameteala, stare de rau la stomac, dureri de cap… Primul gand care apare este ca postul nu este pentru ei, insa nu este chiar asa…
Astfel de stari sunt niste simptome prin care organismul iti aratata ca ai rinichii si mai ales suprarenalele epuizate de oboseala si stress si ar trebui sa te ocupi de ele cat mai repede. - Trecand peste aceste senzatii si continuand doar cu apa 24h, corpul, sistemele si chiar celulele incep sa valorifice la maxim acest timp, pentru a readuce corpul la homeostazie (la vindecare si la un anumit echilibru)
In primul rand, trebuie sa intelegi ca in acea zi sau zile, intreg sistemul digestiv ia o pauza, un miniconcediu. Lucru care nu l-a avut, probabil, de cand te-ai nascut… Si poate ai 20 de ani, sau 35, sau 60, sau 80, el a lucrat, ca sa zicem asa, fara pauza.
Teoretic trebuie sa-i acordam acele minipauze de noapte, dar cel mai des si pe alea nu i le oferim, pentru ca ne place (sau suntem pusi in situatia sa mancam tarziu) sa ne culcam cu burta plina.
Odihna pentru organism presupune cu totul altceva decat ceea ce este pentru noi. In asa-zisa odihna, organismul are acel timp sa se ocupe de “repararea” acelor probleme ale organismului pana la care nu-i mai ajungeau mainile, pentru ca era ocupat mereu sa digere mancarea si sa se ocupe de urgentele care intervin. - Primul care intra in autovindecare este pancreasul. Metoda cea mai eficienta de a-l ajuta sa-si revina si sa se vindece este postul. Nici o planta nu-l regenereaza atata de mult, precum zilele sau perioadele de post.
Si cand vorbesc despre pancreas trebuie sa intelegi ca vorbesc despre intreg system enzymatic al orgnaismului. Iar enzimele in corp sunt = cu VIATA - Al doilea organ care savureaza din plin postul este ficatul. Este filtru de baza al organismului, cu peste 300 de functii,… pauzele de la mancare numai bine il ajuta sa se descarce si sa mai dreneze din depunerile cumulate.
- Deasemenea, in perioada de post, flora organismului are timp pentru a se restabili/reface si aici am in vedere nu doar flora intestinala. Exita o flora in intregul nostru organism si de care sanatatea noastra si a celulelor noastre depinde enorm. Din pacate, din cauza alimentatiei, cel mai des aceasta flora este afectata, iar in perioada de post, corpul incearca sa echilibreze raportul dintre flora benefica si cea patogena.
- Postul, cat de straniu nu ar suna, dar imbunatateste metabolismul la nivel celular. In asa fel se imbunatateste si sucul digestiv, respectiv digestia!
- Un lucru remarcat de mine personal in post, este faptul ca mintea devine mai limpede, mai clara. Dispare starea de ceata. Sincer vorbind, o minte clara te ajuta sa vezi multe lucruri si insusi viata, total diferit. Asta chiar trebuie sa o experiementezi 😉
- Cand postul intra in obisnuinta, corpul este mai plin energie chiar in ziua de post! Lucru care se explica foarte simplu. Energia care era folosita, pana acum, pentru a digera cantitatile mult prea mari de alimente (care, posibil, mai erau si nesanatoase!), acum este directionata pentru activitatea zilnica a organismului!
- Urmatorul lucru, absolut senzational dupa mine este faptul ca in post celulele imunitare au posibilitate sa se ocupe de diferite inflamatii, infectii, depuneri si mucozitati din organism. Desigur, in functie de starea de infectie este nevoie si de o durata diferita… Dar, cert este faptul ca in post, celulele imunitare incep sa lucreze mult mai bine! In asa fel se imbunatateste si starea sistemului limfatic, care – tine minte – este autostrada imunitatii noastre!
- O limfa curata, mentine curat lichidul extracelular si spatiile extracelulare. Iar o celula cu mediu curat, reuseste sa-si dreneze propriile bioreziduuri foarte bine;… ca rezultat ea este mai bine oxigenata, hidratata si hranita adecvat (daca se ofera o alimentatie adecvata desigur).
Iar aceste lucruri, o ajuta sa genereze energie suficienta atat pentru activitatile zilnice necesare coprului, cat si pentru vindecarea ei la nivel de ADN. In asa fel, putem contribui la imbunatatirea propriului fundament genetic, lucru esential si pentru urmatoarea generatie!
Si toate acestea se obtin, prin stravechiu, simplu, miraculosul si eficientul obicei – POSTUL!
Desigur, daca se doresc toate aceste beneficiii descrise mai sus, este nevoie, in primul rand, ca postul sa fie facut in mod regulat.. si aici decide fiecare cat de frecvent vrea sa-l faca. Iar in al doilea rand sa se tina cont neaparat si de ceilalti factori ce ajuta la mentinerea sanatatii.
Perioadele de post sunt diferite, de 1, 3, 5, 10, 21, 40 zile. Totul tine de problema si care este scopul ce se urmareste.
Posturile ce dureaza mai mult de 1-2 zile, se practica ca parte din protocol de vindecare pentru boli mai grave. Tocmai de aceea recomand sa fie facute doar sub supravegherea unui specialist si cu pregatirile necesare inainte de incepere.
Postul de o zi, 1-2 ori pe saptamana este recomandat sa fie facut pentru oricine, care doreste sa-si imbunatateasca digestia, starea de energie, sanatatea, starea de bine, sa ofere un miniconcediu propriului sistem digestiv si pur si simplu sa curate atat trupul cat si sufletul.
Ca si orice lucru nou, introdu acest obicei treptat.
Pentru inceput, fa o deparazitare, daca nu ai facut una in ultimul an.
Apoi, stabileste-ti ziua in care vrei sa tii post.
Fa o intelegere cu mintea si corpul tau ca vrei sa faci asta; altfel lupta va fi crancena!
Daca simti ca nu vei face fata, incepe cu jumate de zi pentru inceput, iar cealalta jumatate mananca ceva salate crude sau sucuri fresh de legume. Dupa ce se va obisnui organismul cu acest ritm, treci la o zi intreaga de post, doar cu apa.
Ulterior, cand ai obisnuit organismul cu o zi intreaga de post, iti recomand sa treci la urmatoarea etapa. Cu o zi inainte de post sa mananci pe la ora 16:00 ultima data. Iar in ziua de dupa post sa mananci ceva pe baza de cruditati.
Vei vedea ca o sa-ti placa reactiile organismului tau dupa ce vei reusi sa implimentezi postul o buna perioada de timp in viata ta.
Iar daca ai nevoie de incurajare sau informatii suplimentare, te invit in grupul meu de pe Fb: Sanatate Celulara, unde in fiecare zi de miercuri avem zi de post si unde poti citi mai multe informatii despre cum sa incepi un post corect, cum sa iesi din el si multe alte lucruri interesante despre post si nu doar 😉
Obiceiurile tale te ajuta sa iti mentii sanatatea sau sa o distrugi. Te las sa decizi pentru tine daca postul este un obicei sanatos sau doar un obicei 😉
Cu multa recunostinta fata de Creator si creatia Sa, Ciocoi Natalia
Tag:alimentatie, postul, postul negru