Ajutor pentru nasul infundat…
Nas infundat cu muci, ce poate da complicatii pana la otita; sinusuri incarcate si infestate; polipi, care pe copii ii forteaza sa respire zi si noapte cu gura deschisa, dand in alte complicatii… si toate astea se intalnesc la foarte multi copii in ziua de azi, iar partea cea mai trista – la multi devin si cronice.
Daca e sa spun foarte pe scut despre radacina acestor probleme… baza ramane alimentia – aceasta provoaca multe mucozitati la nivel de limfa, mucozitati care, ulterior, dezvolta tot felul de infectii.
In cazul problemelor de polipi, se mai adauga si factorii externi care irita mucoasa canalelor nazale: gazele de esapament (noi nici macar nu ne dam seama cat de multe probleme de sanatate pornesc si de la ele), parfumurile si antiperspirantele chimice ale parintilor, detergentii chimici si balsamurile care sunt o adevarata nenorocire, solutiile de curatenie…
De speriat este numarul maturilor, dar mai ales al copiilor in cazul alergiilor de sezon, dand vina pe bietul polen al florilor…
Trebuia sa mergem intr-o zi undeva cu masina. Fiul meu, inainte de a urca in masina, a rupt o floare de papadie din fata blocului si a luat-o cu el in masina, tot mirosind-o. Peste 2 minute, (fara nici un fel de exagerare) incepu sa-mi stranute intr-o veselie si sa-i curga nasul ca din robinet, ca nu apucam sa-l sterg…. Situatie in care nu era racit si nasul era bine merci cu 2 minute inainte de asta.
Unicul lucru care era diferit in acea situatie era… floarea din mana lui!
Aici cineva poate va zice: ”Ei vezi, ca polenul e de vina, totusi” … si as fi cazut de acord, daca nu era un DACA in cazul nostru…
Exact cu o saptamana inainte de acest incident, am fost la tara impreuna cu fiul meu, unde am facut o plimbare pe un camp ce era plin de papadii inflorite. Ba mai mult am cules papadii, le-am mirosit, am facut coronite din flori de papadii, per total am stat cam vre-o ora intre acele papadii. Si ce crezi, in acea zi nu a avut nici macar un stranut, nu mai vorbesc de curgerea nasului.
Atunci am inceput sa analizez de ce de la un camp de flori de papadii nu a avut NIMIC si peste o saptamana de la o singura floare i-a dat asa reactie?
Diferenta majora a fost ca papadiile de la tara erau pe un camp, foarte departe de sosea (in primul rand!), iar cele cateva masini care mai treceau prin zona erau foarte putine, in comparatie cu masinile care circula prin fata blocului nostru.
Deci, concluzia care am dedus-o eu, cel putin pentru mine, este ca alergiile de sezon apar nu de la polenul in sine, ci de la acea combinatie dintre polen si metale grele din gazele de esapament, unde se stie ca normele poluarii in orase sunt intrecute de peste 500 de ori.
Teoria mea a inceput sa se confirme dupa ce am vorbit cu mai multe persoane care au obesrvat acelasi lucru. In zone ecologice, miroseau linistit si se bucurau de mireasma florilor, iar in orase aveau acele reactii oribile numite alergii de sezon.
De ce nu fac toti aceste reactii?… pentru ca suntem diferiti, avem imunitate diferita, avem metabolism diferit… e un alt subiect.
Aici eu as vrea sa vin in ajutor celor care au tot felul de probleme cu nasul, in special cel infundat.
In primul rand, trebuie sa tii cont ca nasul este si o cale de eliminare a limfei in cazul cand celelalte cai de eliminare a acesteia sunt blocate.
Si atunci cand este infundat, el trebuie ajutat sa elimine cat mai repede mucozitatile pentru a evita tot felul de complicatii de genul sinuzitelor, otitelor, amigdalitelor, polipilor sau pentru a oferi un sprijin eficient cand lucrurile deja sau complicat. Stiu ca in ziua de azi la farmacii gasiti tot felul de seruri, solutii, shpraiuri. Am incercat si eu multe din ele, insa pentru noi cel mai bine a functionat varianta de mai jos.
Este o reteta simpla dar eficienta pentru spalarea, eliminarea mucilor, dezinfectia nasucului si eliberarea cailor nazale.
Atentie!!!.. ea se face pe langa tratamentul intern care vi-l da medicul, fie naturist, fie alopat.
Deci, pentru o spalatura, vi avea nevoie de:
– ser fiziologic (il poti cumpara la 0.5l) – 100ml
– tinctura de iod – 8-10 picaturi
– apa oxigenta – o lingurita
– esenta de propolis pe APA (NU pe alcool sau glicerina si asta o pui numai daca tu sau copilul nu aveti reactii alergice la produsele apicole) – 3-4 pic
– seringa noua de unica folosinta de 10ml.
Toate le pui intr-un pahar si faci spalarea sau lavaj nazal cu o seringa (atentie seringa fara ac!!!). Exista si dispozitive speciale pentru lavaje in ziua de azi. In cazul nostru, baiatul meu a aceptat doar spalarea cu seringa.
Pune copilul deasupra chiuvetei si spala-i pe rand o nara, dupa care alta, spune-i sa sufle nasucul ulterior. La un lavaj ar trebui sa consumi toata cantitatea de solutie.
Aici vreau sa mentionez ca aceasta cantitate este calculata pentru copii cu varste cuprinse intre 3-8 ani.
La copii mai mici, micsoreaza dozele per 100 ml, iar la cei mai mari si maturi le maresti impreuna cu cantitatea de ser fiziologic.
Incepe sa faci spalaturile chiar de la primele simptome, iar daca nasul deja este plin de muci sau curge, fa asta si la fiecare 1 – 1.5 – 2h de la inceput. Daca tratamentul intern va fi unul naturist si, mai ales, daca veti sustine si cu o alimentatie adecvata, mucii, posibil, vor incepe sa fie verzi si tot mai multi, pentru o perioada. Sa nu te sperii, sa continuii sa speli nasucul. In acele momente organismul, pentru ca i se ofera conditii, elimina infectiile din limfa.
Incepe sa micsorezi frecventa spalarii nasucului odata cu micsorarea mucozitatilor.
Ulterior, pentru profilaxie, mai poti continua cu spalari de 2 ori pe zi, mai ales daca locuiesti in orase.
Am descoperit eficienta acestei solutii atunci cand baiatul meu a facut niste complicatii la alergiile de sezon. In cateva zile nu mai putea respira pe nas. Medicul ne-a confirmat – inflamarea polipilor.
Din cauza ca respira zi si noapte pe gurita, i s-a facut rosu in gat, a inceput sa tuseasca. Iar respiratia incepuse sa miroase a puroi, lucru care imi spunea ca infectia a inceput sa se instaleze si in sinusuri, iar otita era doar o intrebare de timp. Daca nu interveneam urgent!
Am facut un protocol pe baza de plante si produse naturiste, am facut unele schimbari in alimentatie, potrivite acelei situatii si am introdus spalarea nasucului, cu solutia de mai sus, la fiecare 1.5-2h.
In cazul nostru, peste 3 zile a disparut mirosul de puroi din respiratie, peste inca 2 zile copilul a inceput sa-mi respire pe nas, dormind cu gurita inchisa. Fara ironie, dar ca mama esti tare bucuroasa cand iti auzi puiul noaptea respirand pe nas.
Per total a fost nevoie de aproximativ 25 de zile pentru a ajunge la un rezultat mult dorit de vindecare.
Am oferit aceasta reteta mai multor mamici pe parcurs, in diferite probleme ale nasucului infundat si de fiecare data si-a facut treaba foarte bine.
Sincer, iti doresc sa nu ai nevoie de ea niciodata!
Daca, totusi, te vei confrunta, tu sau copilul tau, cu probleme ale nasucului, o poti incerca – poate va functiona la fel de bine si pentru tine.